De ambassades van alle landen hebben ‘lokaal personeel’ van het gastland in dienst om te helpen bij een verscheidenheid aan banen. Ze houden zich meestal bezig met paspoorten, visa, klantendiensten en callcenters voor degenen die naar dat land willen reizen of landgenoten in het gastland.

  • De werkzaamheden die nodig zijn in ambassades kunnen variĆ«ren van eenvoudige administratieve taken, chauffeurs, schoonmakers, perskantoren, vertalingen, enz. tot meer gespecialiseerd onderzoek, het onderhouden van contacten tussen de regering van het gastland en de ambassade.

Elke ambassade is anders geregeld, met hun eigen regels en banen

Elke ambassade is anders, hoewel hun regels enigszins vergelijkbaar zijn. Meestal huren ze een burger van het gastland of een burger van het eigen land van de ambassade in. De basisvereiste, zoals in elke andere baan, is die van een hogeschooldiploma en ervaring in het betreffende vakgebied.

  • Een van de belangrijke factoren is echter dat men de vacatures tijdig kent. Men kan altijd de websites van de ambassades controleren, het personeelskantoor van de ambassade bellen, door de kranten bladeren en contacten ontwikkelen die hem/haar kunnen doorverwijzen voor een baan op de ambassade.

De meeste ambassades nemen alleen vast personeel aan

De meeste ambassades nemen mensen aan voor vaste functies. Het wordt vrij moeilijk voor de burger van het gastland om dergelijke vaste posities in een ambassade te krijgen. In eerste instantie kan men echter altijd proberen een tijdelijke functie te krijgen, met de hulp van aanverwante instanties.

Waar kun je werk vinden op een ambassade?

Veel overheidsfunctionarissen/werknemers worden ook afgevaardigd in ambassades volgens de regels van het gastland en van de betreffende ambassade. Het is hier altijd gemakkelijker om een administratieve functie op laag niveau te krijgen.

  • Terwijl men zo’n laag profiel werk doet, leert men de trucjes van het werk kennen en ontwikkelt men contacten en vrienden in het systeem. Al deze kennis en contacten helpen je om je te verplaatsen voor meer lucratieve banen in ambassades.